În perioada 30 mai – 03 iunie Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi Români – Cluj Napoca desfăşoară al doilea pelerinaj – tur naţional – la cele mai importante închisori comuniste și la mormintele si mănăstirile care poartă amintirea vie a celor care au pătimit în închisori. Tema pelerinajului este “ÎNCHISORILE COMUNISTE. CRUCEA PE CARE A FOST RĂSTIGNITĂ ŢARA”. Turul naţional cuprinde următorul traseu:
CLUJ NAPOCA – PENITENCIARUL GHERLA – MEMORIALUL SIGHET MĂNĂSTIREA PETRU VODĂ – MĂNĂSTIREA DIACONEŞTI – TÂRGU OCNA – ÎNCHISOAREA RÂMNICU SĂRAT – MĂNĂSTIREA TECHIRGHIOL – SCHITUL POARTA ALBĂ FORTUL 13 JILAVA – MĂNĂSTIREA CERNICA ÎNCHISOAREA PITEŞTI – MEMORIALUL FĂGĂRAŞ – MĂNĂSTIREA SÂMBĂTA DE SUS – SCHITUL AIUD (RÂPA ROBILOR) – CLUJ NAPOCA
Pelerinajul dedicat mărturisitorilor martiri români din temnițele comuniste a fost gândit de către membrii ASCOR încă de la începutul anului universitar sau poate chiar mai de demult. Pe parcursul anilor, tinerii au avut bucuria de a-i întâlni pe mulți dintre foștii deținuți politici, având șansa, cu diferite ocazii și în diverse împrejurări, de a asculta mărturiile domnilor Demostene Andronescu, ale lui Nicolae Purcarea, ale eruditului profesor universitar Raul Volcinschi, ale doamnei Aspazia Oțel Petrescu, precum și ale altor pătimitori care astăzi nu mai sunt printre noi. Dorința de a-i cinsti, dorul de a da mână cu eroii neamului care încă mai sunt în viață și de a le mulțumi pentru jertfa adusă i-a determinat pe cei din conducerea asociației tinerilor creștini ortodocși din Cluj să organizeze această călătorie de mare valoare duhovnicească.
Drumul a fost lung, ritmul alert, destinațiile multiple; din când în când își mai făcea loc oboseala, dar, așa cum mărturisesc participanții, „pelerinajul a deschis noi înțelesuri, a pus bazele unor noi începuturi, a revelat adevăruri de mulți neștiute, a ridicat semne de întrebare referitoare la ceea ce ar trebui să facă tânăra generație pentru a fi în duhul celor care au murit pentru neam, înghițiți de un regim nimicitor de valori, dar a adus și multe bucurii, mai ales după întâlnirile cu cei de pe urmă cavaleri, reprezentanți ai generației luptătoare pentru Ortodoxie, pentru neam și pentru țară. „Toate cărțile, toată literatura concentraționară nu valorează cât o întâlnire cu acești oameni!”, a fost gândul comun al multora dintre noi.
Aceste două pelerinaje dedicate sfinţilor martiri din închisori deschid un nou drum de a cerceta şi de a nu lăsa să se stingă peste veacuri memoria suferinţelor datorate comunismului în ultimul secol.