Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi Români – Filiala Cluj Napoca (A.S.C.O.R. Cluj) a organizat în perioada Postului Mare serile duhovniceşti pentru studenţi şi publicul larg. Scopul acestor conferinţele sau întţlniri cu o tradiţie de peste 20 ani, este de a ne invita şi de a ne învăţa cum să pătrundem mai adânc în trăirea spiritualităţii creştin ortodoxe, mai ales în perioada de post şi rugăciune pe care o aduce Postul Mare.
Joi, 01 martie 2018 ne-am bucurat să îl primi pe Pr. Nicholas Sakharov, de la mănăstirea cu hramul “Sf. Ioan Botezătorul” din Essex, Anglia. Pr. Nicholas a vorbit despre “Moştenirea Sfântului Siluan şi contribuţia sa asupra spiritualităţii ortodoxe din perspectiva relaţiei, întâlnită atât în monahism cât şi în căsătorie”. Am fost cuprinşi cu toţii de duhul cuviosului părinte Sofronie, de bucuria şi lumina pe care pr. Nicholas Saharov o punea în fiecare cuvânt.
Joi, 08 martie 2018, Pr. Petru Moga de la parohia „Sfântul Nicolae” din Câmpina, a ales să ne vorbească pe tema “Gânduri despre pocăinţă”. Am avut ocazia să ascultăm cuvinte şi s faturi folositoare izvorâte dintr-o lungă experienţă de preoţie. Pr. Petru rămâne pentru mulţi un model de statornicie şi dreaptă măsură.
Joi, 15 martie 2018 l-am avut invitat pe Pr. Sabin Vodă, de la parohia din cartierul Orizont (Alba Iulia) care ne-a vorbit despre “Rolul duhovnicului în viaţa creştinului de astăzi”. Prin părintele Sabin, au avut ocazia mulţi dintre cei care nu au avut ocazia, să îl cunoască în prufunzime pe părintele Teofil Pârăian care i-a fost duhovnic şi îndrumător timp de 17 ani.
Joi, 22 martie 2018, a fost seara în care Pr. Visarion Alexa, paroh la biserica din cartierul Militari Bucureşti cu hramurile “Pogorârea Sfântului Duh” şi “Sfântul Ierarh Nicolae”, ne-a vorbit despre “Sfânta deznădejde”. Un subiect prea puţin abordat în zilele noastre din perspectiva înţeleasă şi transmisă de pr. Visarion în urma experienţei sale de duhovnic.
Joi, 29 martie 2018 a avut loc încheierea şirului de seri duhovniceşti prin invitarea şi prezenţa P
reasfinţitului Părinte Macarie Drăgoi, episcopul românilor ortodocşi din Europa de Nord. Preasfinţitul Macarie care ne-a vorbit despre “Discernământ: ca o salvare a ortodocşilor în vremurile din urmă”. Cei prezenţi au fost încântaţi mai ales de evocarea experienţelor din ultimii ani ai Preasfinţitului Macarie în calitate de ierarh.
Programul serilor duhovniceşti din fiecare săptămână din Post a constat în participarea de la ora 18.00 la slujba slujba pavecerniţei mari de la Catedrala Mitropolitană, la sfârşitul căreia invitaţii au rostit un cuvînt de învățătură. urmând ca la ora 20:00 la amfiteatrul de la Facultatea de Chimie (Str. Arany Janos, 14) să abordeze tema serii şi să se întâlnească într-un dialog cu studenţii, masteranzi, absolvenţii şi toţi cei prezenţi.
Vă mulţumim pentru participare!