Cu ocazia prăznuirii primei şi a doua zi de Rusalii, după slujbele rânduite la Biserica Studenţilor cei prezenţi au avut parte de momente deosebite oferite de corurile bisericuţei.
Duminică 4 iunie 2017, Ceata “Sf. Ioan Valahul” a reconstituit ritul agrar de cadru gospodăresc numit „Cununa secerişului” sau „Buzduganul secerişului” aşa cum mai era cunoscut în unele zone. Mai bine de 40 de tineri au arătat care era munca, bucuria şi frumuseţea vremurilor nu demult trecute, când tot satul împărţea pământul ce era de lucrat înainte de începerea cositului. Cel mai bătrân făcea semnul crucii şi zicea „Doamne ajută”. În urma lor mergeau fetele care secerau şi cele care făceau mănunchiuri, legături şi snopi. Secerişul începea după 8 iunie de Sfântul Procopie, când incepea sa se usuce rădăcina grâului, şi ţinea în jur de 2 săptămâni. În această perioadă, într-o zi de mică sărbătoare cum ar fi Sf. Pantelimon sau Sf. Ana, sătenii gătiţi în haine de sărbătoare întrerupeau munca pentru a face o zi de clacă la preot acasă, Către sfârşitul secerişului câteva fete şi femei începeau să împletească cununa/ buzduganul din spice alese, apoi era dusă cu alai în sat. La intrarea în sat se uda bine cununa şi pe cei care erau în alai. Aceasta era dusă în casa unei gazde şi jucată în jurul mesei de 3 ori iar apoi gazda o lua şi o punea la icoană sau pe peretele casei pentru a aduce belşug.
Luni 5 iunie 2017 Corul “Sf. Lavrentie al Cernigovului au interpretat cântările: „Împărate ceresc” în stil znameny, troparul Rusaliilor de Dimitrie Cunţanu, Condacul întâi din Acatistul Sfântului Ioan Bogoslovul (teologul) de Daniil Sandu Tudor în stil znameny, „Suflet Valah” pe versuri de Sergiu Aurel Mandinescu şi muzica de Doina Costin, „Cântecul lui Ştefan cel Mare” pe versurile de Vasile Alecsandri, muzica Ion Vidu.
Vă mulţumim pentru participare!